>staj.

>

   3 ağustostan beri pardus ekibi içerisinde stajyer kavramı ile bulunuyorum. O günden neler yapıyorum, neler yaşıyorum, nelerle uğraşıyorum diye yazmak için fırsat bulamamıştım. Şimdi yavaştan başlama vaktidir diye düşünüyorum nedense. İlk günün sonunda yine bir web projesi içerisinde yer aldım. Noan diye önceden belirli bir aşamaya getirilmiş ancak sonra vakit olmadığı için uğraşılamamış bir proje. Django çatısı ile geliştirilmiş, test deposundaki paketlerin ack, nack  gibi duyduğum ancak pek fazlada bilmediğim bir işi web üzerine taşımakmış amaç. Şimdilik mail listesinde ack, nack süreci işlerken geliştiriciler ve sürüm yöneticisi için angarya şekilde olduğunu öğrendim.

 
   İlk olarak oturup svn den checkout ile önceden yapılmış halini indirdim ve kuruluma geçtim. Tabi ki tüm depoyu yerele indirip bunları veritabanına kayıt etmem gerekiyordu. biraz uzun sürdü. Bu arada django nun belgelerine bakmaya başladım yavaştan. Ancak belirli bir aşamadaki kodu anlamaya çalışmak uzun bir süreç oldu sayılabilir kendi açımdan. İlk olarak sadece bir şeyler yapabilmek için giriş sayfasına son güncellenen 10 ikili paketi koymak ile uğraştım. Benim için acılı bir süreç oldu diyebilir. Çünkü django mvt ( model, view, template ) kullanıyordu. Modelde sınıflarımız bu sınıfların işlevleri ( kendi fonksiyonları ), view’da uygulamanın ana kodu ( işin gerçek kısmının yapıldığı yer 😉 ve template de ise hazırlanacak html sayfaları bulunuyor. Java’da jsf e benzer bir yapı, iyi güzel. Hayat daha kolay olamazdı diyor insan ancak bunu tam anlamıyla idrak edebildikten sonra bir takım kod yazımına başlanabiliniyor. Template de insanlar kısıtlanıyor mesela çünkü tasarımcıya yönelik bir yapı kurulmuş.

 
   Veri tabanları ile arası iyidir djangonun (en azından sqlite, mysql, oracle vb. ). Sql komutları ile işim olmadı şimdiye kadar ancak oturup kendim de yazabiliyormuşum diye okudum. Ama her okuduğuma direk inanmıyorum. Çünkü okuduğum belgenin hangi sürüme ait olduğu gerçekten önemli bir konu olduğunu sonrada dank etti işin açıkçası.

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

I'm not a spammer This plugin created by memory cards