>Belirli bi konuma geldik. Yazmak gerek…

>

   Uzun bir zamandır yoğun bir çalışma süreci içerisinde olduğumuz için pek bir blog girdisi yapamıyordum. Yaklaşık olarak 1 aydır Pardus’un x86_64 portunu hazırlamaya çalışıyorduk.

Başlangıçta Pardus 2008 üzerinde çapraz derleme ile 64 bit olarak başladığımız ve üzerinde chroot yapacağımız sistem için uzun saatler geçirdik. Chroot’da bir takım sorunlar yaşadık ve 2008’den 2009’a geçildiği haberi ile beraber bizde yeni yönümüzü o tarafa çevirdik. 2008’de bir kısmını öğrendiğimiz süreci daha hızlı bir şekilde ilerletebildik. Ancak hedef olarak chroot dan boot edilebilir bir sisteme çevirdik. Bu süre zarfında clfs belgesini takip ettik, sürümler arası farklara bakarak yamalar bulduk, bir kısmını kendi aramızda tartışarak değiştirdik, derlenmeyen araçlar için çince bile okuduk. (google translate’e teşekkürü bir borç biliriz.) Çekirdek derledik, nasıl derlememiz gerektiği konusunda biraz tartıştık. Pardus’un kullandığı çekirdeği ve config dosyasını biraz değişiklik yaparak kullandık. (debian ve ubuntu gibi dağıtımların 32bit ve 64bit çekirdek config’lerinden yola çıkarak.) İnitramfs oluşturmak için uzun süredir çabalıyorduk. Coolplug isimli pardus teknolojisi biraz uğraştırdı bizi gerçi. Derlemek için elimizde olan çapraz derleme yapabilen gcc kullanmıştık. Hata almadığımız için oldu herhalde demiştik. Ancak coolplug’ı initramfs de çalışmadığını gördüğümüzde klibc’yi sistem için derlesek mi acaba diye düşünmeye başladık. Ancak çapraz derleme yapabilmesini sağlayabilmemiz için elle tutulur bir belge bulamadığımız için 64bit olan debian 5 üzerinde klibc – klcc kurduk (libklibc-dev paketinden geliyor klcc) ve coolplug’ı derledik. İnitramfs’in içerisine dahil ettik. Boot sırasında bu seferde en azından coolplug çalıştığını gördük. Ancak sabit diski göstermeyi başaramadık. Coolplug’dan kaynaklı bir sorun olduğunu düşündüğümüz için ve daha fazla motivasyon kaybetmemek için (tek bir noktada takıldığımız için elimiz kolumuz bağlanmış durumdaydık.) Bu yüzden hızlı bir şekilde cumartesi akşamı alternatif yol olarak chroot değerlendirdik.(debian 5 – 64bit üzerinde) Ufak bir sorun yaşadık. Ancak lib64 -> lib’e kopyaladık.(bir birlerine döngü olarak linklendiğini gördük ihtiyaç duyduğu kütüphaneyi ve o da lib64 içinde bulduk.) ve chroot yaptık sorunsuz bir şekilde. Vatana millete hayırlı olsun.

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

I'm not a spammer This plugin created by memory cards